E-Misszió

missione_001Megállíthatatlanul változik a világ, amelyben a Porsche egy pillanatra sem marad el a fejlődésben. Jó példa erre a Frankfurti Autószalonon bemutatott tanulmányautó, a Mission E.

Bármennyire is érzékenyen érint sok autórajongót az elektromos járművek térnyerése, egyszerűen nincs más út. Be kell látnia mindenkinek, hogy amennyiben szeretnénk dédunokáinknak is élhető környezetet biztosítani, akkor a belsőégésű motorról szép lassan le kell mondanunk, az emissziót pedig a lehető legkisebbre kell csökkenteni. Ám ez egyáltalán nem vonja maga után élményeink fogyatkozását, a Porsche a jövőben is garantálja az autóvezetés örömteli pillanatait. Erre bizonyíték a Frankfurti Autószalonon bemutatott Misson E, amely a Porsche történelmének első teljesen elektromos meghajtású, négyüléses sportautója. Erős, praktikus, divatos, szóval minden értéket felvonultat, amit egy Porsche tulajdonos vagy rajongó elvár autójától.

A laikusok is messziről felismerik, hogy ez a jármű Zuffenhausen szülötte

A laikusok is messziről felismerik, hogy ez a jármű Zuffenhausen szülötte

Mit jelent ez a számok nyelvére lefordítva? Erő tekintetében 600 lóerőről beszélhetünk, amelyet egy teljesen új, mégis tipikusan Porsche hajtáslánc produkál. A mérnökök ehhez sokat merítettek a Porsche Le Mans-i prototípusából, kifizetődő volt tehát a WEC sorozatba nevezni, ahol a versengés segít az új technológiák csiszolásában. A két elektromos motorból álló hajtásrendszer hatszáz lóereje 3,5 másodperc alatt gyorsítja az autót 100 km/h sebességre, a 200 km/h-hoz pedig nem kell több 12 másodpercnél! Az úttal összkerékhajtás segítségével kerül kapcsolatba ez a hatalmas erő, a Porsche Torque Vectoring ráadásul automatikusan osztja el az egyes kerekek között a nyomatékot. Emellett az összkerék-kormányzás is szerepet játszik az egyedülálló vezetési élmény kialakításában, vagy akár a legendás Nordschleife körrekordjának esetleges megdöntésében Az előzetes kalkulációk alapján mindenképp nyolc perc alatti időt futna a Mission E!

A Nordschleife kanyarjaiban is jól mutatna!

A Nordschleife kanyarjaiban is jól mutatna!

Ám egy négyüléses autótól nem csak a kiemelkedő sportosságot várjuk el, ugye? A Mission E a mindennapok során is egy jól használható „limuzin”. Teljes töltöttséggel több, mint 500 kilométer a hatótávolsága, de egy gyors 15 perces töltéssel 80 százalékos szintre tornázható a töltöttség, amellyel további 400 kilométer megtehető. Az innovatív 800 voltos technológiának köszönhető a jóval gyorsabb tölthetőség, de természetesen a hagyományos 400 voltos töltőállomásokon is boldogul.

A Porsche Turbo Charging rendszer segít a gyors töltésben.

A Porsche Turbo Charging rendszer segít a gyors töltésben.

Egy másik tipikus Porsche jellegzetessége az optimális tömegelosztás. A legújabb generációs lítium-ion akkumulátorok az első és a hátsó tengely között teljes hosszúságban „terpeszkednek”, garantálva az egyenletes tömegeloszlást. A súlypont is rendkívül alacsonyan található, mindezek biztosítják az igazi sportautós érzést. A karosszéria alumínium, acél és szénszál erősítésű műanyag keverékéből készül, jelentősen csökkentve így az autó tömegét. Az elöl 21, hátul 22 colos keréktárcsák szintén szénszálas anyagból készültek!

Összességében a 911-re hajaz a Mission E sziluettje

Összességében a 911-re hajaz a Mission E sziluettje

A szobornak is beillő sportautó mindössze 130 centiméter magas. Versenyautós megjelenését a látványos, egészen a fényszórókig felnyúló légbeömlők erősítik. Szintén izgalmas látványt nyújtanak a hátsó lámpák alatti kimeneti nyílások. A formaterv minden négyzetcentije a levegő szabályozott áramlását segíti, növelve a leszorító erőt és csökkentve az energiafogyasztást. Ugyanakkor nem lehetne igazi tanulmányautónak nevezni, ha némi futurisztikusságot nem sugározna magából. Nos, erről gondoskodik többek között a fényszórók kialakítása, amely a márkára jellemző négy LED-ből áll, ám a Mission E esetében ezek közrefogják a segédrendszerek lapos szenzorát. A tetővonal és a sárvédők domborítása egyértelműen a 911-re emlékeztet, viszont az egymással szemben nyíló ajtók megfűszerezik a látványt, és nem mellesleg a B-oszlop „hiánya” kényelmesebb beszállást tesz lehetővé az utasok számára. Ami még biztosan szemet szúr, az a klasszikus visszapillantó tükrök hiánya. Ezeket rejtett kamerák helyettesítik. Hátulról szemlélve is kellemes látvány a Mission E. Ha sötétben pillantjuk meg az autót, még tovább növeli a tetszési indexet a teljes szélességben végigfutó hátsó lámpa, illetve a sötétített üveglemezen kirajzolódó, megvilágított Porsche felirat.

Világító Porsche felirat és a diffúzorban trónoló típusnév segít felismerni a járművet

Világító Porsche felirat és a diffúzorban trónoló típusnév segít felismerni a járművet

Az utastér szintén jövőbe mutató. A tervezés fő szempontjait néhány szóval meghatározhatók: nyitottság,, letisztultság, vezetőorientáltság, mindennapi praktikum és persze sportosság. Utóbbi jól tetten érhető a négy különálló sportülés kapcsán, amelyeknek oldaltartása kitűnő, könnyű kialakításuk pedig a tömegcsökkentésben játszik fontos szerepet. Az első ülések között az elegánsan ívelt középkonzol a műszerfalig emelkedik, mint egy híd. Mondhatni: egy híd a jövőbe, hiszen a műszerfal kijelzői sem maradnak el innovációban. A Porsche típusaira jellemző öt kerek kijelző OLED technológiát használ, tehát szerves fénykibocsátó diódák világítanak benne. Magyarán a fénykibocsátásért felelős elektrolumineszcens réteg szerves vegyület, amely elektromos áram hatására világít. Emellett szemkövető funkcióval is bír a rendszer, így teljesen új dimenzió nyílik meg az autó és vezető közötti kapcsolatban. És ez még mindig nem minden! A kijelzők képesek követni a vezető ülőhelyzetét és testtartását, így parallaxis hatást kialakítva, amelynek háromdimenziós hatású megjelenítés a végeredménye. A fontos információk (például a sebesség) tehát mindig a vezető látóterében maradnak. A Mission E lényegében az igazi örömautó fogalmát testesíti meg, ugyanis a belső visszapillantó tükörbe szerelt kamera felismeri a vezető jó hangulatát, amit a központi kijelzőre vetített mosolygós hangulatjellel viszonoz. Márpedig a viselkedéskutatások alapján, a mosoly mindig mosolyt gerjeszt, szóval ha a Mission E-be vidáman ülünk be, végig vidámak is maradunk. Természetesen ez az érzés azonnal meg is osztható a barátokkal, ismerősökkel, hiszen az autóból azonnal csatlakozni lehet a közösségi média változatos alkalmazásaihoz. A holografikus kijelző egyébként hosszan benyúlik az utas oldalára, így onnan is vezérelhetők az olyan funkciók, amelyek nem kizárólag a vezetőnek szólnak. Szabályozható például a klímaberendezés, de a navigáció és a média alkalmazások is. Mindezek érintéssel vagy gesztusvezérléssel is működtethetők.

„Lakberendezés” mesterfokon

„Lakberendezés” mesterfokon

A koncepcióautó kívülről is „konfigurálható” táblagép vagy okostelefon és a Porsche Car Connect rendszer segítségével, vagyis így frissíthető például az infotainment rendszer. E mellett a nagy sebességű adatátviteli modul akár a helyi Porsche Centrummal is kapcsolatba léphet, például időpontot egyeztet a márkaszervizzel egy kötelező átvizsgálásra, és további hasznos teendőkkel segít a rohanó hétköznapokon. Összességében elmondható tehát, hogy az autózás új korszakára nyit ajtót a Mission E, és remélhetőleg mihamarabb viszontlátjuk technikai csemegéit a szériagyártású Porsche járművekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.