Virtuális valóság

Érdekesen alakult az elmúlt évtizedben a Porsche jelenléte a virtuális térben. Sokak sajnálatára eléggé kacifántos módon versenyezhettünk csak Porsche sportautókkal a videojátékokban, ám ez végre megváltozott.

Kikiálthatnánk „főgonosznak” az Electronic Arts vállalatot, akik kisajátították maguknak a Porsche palettát a játékaikhoz, ugyanis egy szerződésnek köszönhetően kizárólag ők jeleníthették meg zuffenhausen szülötteit. Mi azonban nem vádaskodunk, hiszen a Need for Speed játéksorozatot is nekik köszönhetjük, amely hozzánk hasonlóan sokak kedvencévé a 2000-es évek közepétől, sőt akár most is. A nagyobb kihívást azonban a komolyabb szimulátorok jelentik, még akkor is, ha hetekig, sőt hónapokig lekötötte a játékos kedvűeket a folyamatosan megújulni képes EA sorozat.

Évről évre egyre szebb lett a Need for Speed grafikája, ám a fizika nem sokat közelített a szimulátorokhoz. Kitűnő szórakozás a fiatalabb korosztály számára

Megfigyeléseink alapján, ahogy egyre érettebbé válik egy-egy autórajongó játékos, úgy fordul a figyelme a szimulátorok felé, ahol azzal a ténnyel szembesült eddig, hogy nem vezethet Porsche sport- vagy versenyautókat (hivatalosan). Ennek oka a már felvázolt jogi helyzet volt, amely miatt csak az EA játékokban szerepelhettek hivatalosan Porsche járművek. Ez a Porsche Unleashed (egyes piacokon Porsche 2000) címen futó játékra vezethető vissza, amelyet 2000-ben dobtak piacra. Emlékezetünkbe vésődött az a tény is, hogy sokáig nem engedték az autógyárak, köztük a Porsche sem, hogy törjenek a játékban az autók, ezért a legvadabb tömegkarambolok után is hibátlan karosszériával gurultunk tovább. Persze nem a rombolás a lényeg, de az élethűséghez sokat hozzátesz, ha valóban sérül az autó. Később orvosolták ezt a hiányosságot, ám a jogok továbbra is az EA kezében maradtak. Más játékok számára a tuningcégek, például a RUF neve alá bujtatott Porschék jelentették a kiskaput.

Porsche, de az eredeti zuffenhauseni emblémát nem használhatták, ezért a RUF keze munkáját dicsérő változatok kerültek a Forza játékokba. Mostanáig!

Tavaly azonban megváltozott a helyzet, és idén is tovább nő a Need for Speeden kívüli játékokban elérhető Porschék száma. Az elmúlt évben december közepéig többször is gyarapodott az Assetto Corsa Porsche modelljeinek felhozatala. Így már 23 autó áll rendelkezésre a márkarajongók számára, amennyiben a hazai közvélemény által a szimulátorok egyik királyának kikiáltott játékot választják.
Az Assetto Corsa (elérhető: PlayStation 4, Xbox One felületen) Porsche listája:

Bár kellőképpen élethű, azért egy vérbeli szimulátor szintjét nem éri el a Forza Horizon, amely Xbox One konzolon és PC-n elérhető. Az Electronic Arts hegemónia elmúltával ez a játék is megkapja hamarosan a Porsche sportautóit. Hivatalos bejelentés még nem történt, de lelkes adatbányászok a PC-s verzió legutóbbi óriási frissítéséből kiderítették, több Porsche is érkezik a játékba.

A lista alapján a következő Porsche modellek várhatóak:

Ha az Assetto Corsát a szimulátorok királyának nevezzük, akkor az iRacing a király felett is uralkodó császár. A játék csak PC-n elérhető, komoly szimulátor bajnokságokat szerveznek a használatával, amelyekre igazi autóversenyzők is sokszor beneveznek. Kizárólag kormánnyal és pedálokkal játszható, billentyűzettel nem kompatibilis. Ebben a játékban már nem szerepelnek utcai autók, ahogy a neve is mutatja, kőkeményen a versenyzésről szól. Az iRacing fejlesztői külön megállapodást kötöttek a gyártóval, így várhatóan nagyon pontos adatokat kapnak a virtuális versenyautók fejlesztéséhez, hogy a lehető legélethűbb élményt kapja a jelenlegi 65 ezer állandó előfizető. Első fecskeként a 911 GT3 Cup versenyautó debütál a játékban, még januárban.

Az említett játékokon kívül persze említhetnénk még az rFactort, amelyben a MOD-ok végeláthatatlan sorában Porsche versenyautókkal is találkozhatunk, ám azok nem hivatalos forrásból erednek, viselkedésük nem biztos hogy minden esetben megüti az elvárt szintet. A fentebb említett játékokkal viszont nem lehet mellényúlni, kellemes időtöltést kívánunk azoknak, akik most kedvet kaptak a virtuális száguldáshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.