700 lóerő lett, maradhat?

Naná, hogy maradhat a legerősebb szériagyártású Porsche 911, a GT2 RS!

Goodwoodban a „sebességfesztiválon” láthatta először a közönség a 911 legújabb változatát. Hivatalosan! Nem hivatalosan már korábban, az E3 kiállításon is megmutatták a Forza Motorsport 7 játék bemutatóján, ám utána hatalmas lendülettel tagadták a gyár részéről, hogy akkor a GT2 RS pózolt a színpadon. Ám mielőtt a szomorúság gyökeret verhetett volna a szívünkben – hogy mégsem a végleges változatot láttuk – a brit álomautó összejövetelen mozgás közben is megcsodálhattuk.

Márpedig a Los Angeles-i játékbemutatón is ezt láttuk!

Az újdonság motorterében természetesen maradt a boxer erőforrás, ám elképesztő, 700 lóerős teljesítménnyel mozgatja az 1470 kilogrammos kupét. A biturbós motor ezzel 80 lóerőt ver az előző GT2 változatra és nyomaték terén is 50 Nm az előnye (összesen 750 Nm a forgatónyomaték)! Ezzel a gyorsulási érték is nagyon komoly, ugyanis álló helyzetből elég csupán 2,8 másodperc a 100 km/h eléréséhez, és a végsebesség 340 kilométer/óra. Mindezt a Turbo S változat 3,8 literes 580 lóerő teljesítményű erőforrásának átalakításával érték el a mérnökök. A teljesítmény növelésének érdekében nagyobb turbófeltöltőket építettek be, és egy kiegészítő hűtőrendszer optimális hűtést biztosít maximális terhelésnél, illetve extrém magas külső hőmérséklet esetén. Emellett a feltöltőket vízzel is hűtik. Ennek köszönhetően a töltőlevegő hidegebb és még sűrűbb lesz, amely biztosítja az optimális teljesítményleadást, még szélsőséges körülmények között is.

Június 30-tól már megrendelhető a sportautó

A sebességváltó sem maradt érintetlen. A kettős tengelykapcsolós, hétfokozatú GT váltó megtorpanás nélkül továbbítja az erőt a hátsó kerekekhez. A speciális, különösen könnyű titán kipufogórendszer hét kilogrammal könnyebb, mint a 911 Turbo rendszere, és páratlan hangzást biztosít, hogy már messziről megismerjük, ha egy GT2 RS közelít.

Minél előbb szeretnénk élőben hallani!

A kanyarvadászatban is szintet lép a 911 GT2 RS versenyfutóművével és hátsókerék-kormányzásával, amelyekhez nagy teljesítményű gumiabroncsok társulnak. Az új csúcsmodell is egyedileg hangolt PSM menetstabilizáló rendszert kapott, amelynek Sport üzemmódja garantálja a felejthetetlen élményeket. A széles kerekek (265/35 ZR 20 elöl és 325/30 ZR 21 hátul) is a kiváló kanyarodási képességeket segítik, a kerámia kompozit fékrendszer (PCCB) pedig a biztos lassulásról gondoskodik. Az első légterelők, a kerékjárati ív szellőzői, a Sport Design külső tükrök háza, az oldalsó légbeömlők és a hátsó rész bizonyos részei szénszál erősítésű műanyagból készültek számos belső alkatrésszel együtt a tömegcsökkentés érdekében, ahogy a motorháztető is. Emellett a magnéziumból készülő tető is ugyanezt a célt szolgálja.

Látványosan megnőttek a légbeömlők, valamint a hátsó légterelő

Az eddig felsoroltakat is lehet azonban fokozni, méghozzá a Weissach csomaggal, amely körülbelül 30 kilogramm további tömegcsökkenést kínál: még több szénszálas és titán anyagból készülő alkatrésszel. Például magnézium kerekekkel, szénszálas csomagtartó fedéllel és tetővel, utóbbin dekorcsíkkal.

Még a stabilizátorok is szénszálas műanyagból készülnek a Weissach változatban

Az utastérben a vörös Alcantara, a fekete bőr és a szénszálas betétek teremtik meg a sportos hangulatot. A GT2 RS sport kormánykerekének váltófülei gyors és sportos sebességváltást tesznek lehetővé, miközben a vezető és az utasa a szénszálas kialakítású kagylóülésekben élvezhetik a sebességet.

Vadító!

Mint minden 911-ben a középkonzolon lévő Porsche Communication Management (PCM) látja el az audio, navigációs és kommunikációs feladatokat. A Connect Plus modul és a Porsche Track Precision alkalmazás szintén az alapfelszereltség részét képzik. Ezek lehetővé teszik a vezetési adatok rögzítését, megjelenítését és elemzését okostelefonon.

Az opcionális Chrono csomag kibővíti a PCM funkcióit, segítségével a köridőket is meg lehet jeleníteni, majd elmenteni a későbbi elemzés céljából. A csomag magában foglal egy analóg és digitális kijelzésű stoppert is a műszerfal tetején

Még egy kis extraként a Porsche Design és a Porsche Motorsport közösen fejlesztette ki a 911 GT2 RS Chronograph órát az új szupersportautó vásárlói számára. A modell szívét az első Porsche Design által fejlesztett óramű adja, amely három év kemény munkájának gyümölcse. A kronográf flyback funkcióval, optimalizált terhelésű órahíddal és hivatalos COSC eredetiségi igazolással is rendelkezik, háza pedig könnyű titánból készült.

Különleges sportautóhoz exkluzív karóra dukál

A flyback funkciót egyébként a motorsport inspirálta. Egy hagyományos kronográfon a gombokat háromszor kell megnyomni, hogy időintervallumokat mérjünk: az első nyomás megállítja a kronográfot, a második visszaállítja kezdőállásra, majd a harmadik elkezdi az időmérést. A flyback funkcióval rendelkező kronográfon viszont automatikusan, gyors egymásutánban történhet ez a folyamat A megállítási funkciót és a közben futó időkijelzést egyértelműen elkülöníthető sárga jelzések szemléltetik. Az óra több részlete is a sportautóra emlékeztet. A volfrám felhúzó rotort például a 911 GT2 RS felnijei ihlették. A számlap karbonból készült, a kijelzés formája pedig a műszercsoportot és a sebességmérőt idézi. A 911 GT2 RS Németországban országspecifikus felszereltséggel és általános forgalmi adóval együtt 285 220 eurótól elérhető. A Porsche Design 911 GT2 RS Chronograph ára pedig 9450 euró.Végül nézzük mozgás közben is a bivalyerős újdonságot:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.