Fonott, de nem kalács

Ismét világújdonsággal rukkolt elő a Porsche, a különlegesség a 911 Turbo S Exclusive Series modellekhez rendelhető majd!

Fonott karbon keréktárcsák? Furcsán hangzik, ám tényleg ilyen kerekek kerülhetnek a 911 különleges változataira. A Porsche új kereke úgy készül, hogy a karbonszálakat egy óriási, 9 méter átmérőjű célgéppel fonják egymásba. Ezzel az eljárással a kerekek 8,5 kilogrammal kevesebbet nyomnak a mérlegen a kovácsolt alumínium keréktárcsákhoz képest. A négy húszcolos kerék összesen 34 kilogrammot nyom majd, ezzel szemben az alumíniumból készültek 42,5 kilogrammot. A húsz százalékkal kisebb tömeg jobb gyorsulást és lassulást, javuló menettulajdonságokat és így nagyobb vezetési élményt eredményez.

Akár egy műalkotás. Órák hosszat tudnánk gyönyörködni benne

A kerék két komponensből áll össze. A középső része szénszál szövetből áll, amely több mint 200 egyedi alkotórész kivágásából és összeszereléséből születik meg. A keréktárcsa peremét pedig fonott szénszálból alakítják ki a már említett, kilenc méter átmérőjű géppel, ami egyébként a legnagyobb ilyen masina a világon. Miután a két fő részegységgel elkészülnek, a keréktárcsa közepét összefonják a peremmel. Az összeszerelt kereket gyantával impregnálják és nagy nyomáson illetve hőmérsékleten megszilárdítják. Ezután egy hosszú folyamat során lehűtik, végül a központi csavart is beleillesztik és átlátszó lakkréteggel vonják be.

Az a bizonyos hatalmas fonógép

A Porsche az első gyártó az autóiparban, aki ezt az összetett technológiát felhasználja. A fonott karbon számos előnnyel rendelkezik a hagyományoshoz képest. Sűrűbb, tömörebb szerkezet hozható vele létre, amely növeli a keréktárcsa merevségét. Az újfajta karbonkerék 18 kilométernyi karbonszálból vagyis nyolc négyzetméternyi szénszálas szövetből készül!

Természetesen próbapadon vizsgálják, mielőtt felszerelik az autóra

A különleges eljárással készülő karbon keréktárcsákat 2018 elejétől lehet majd extraként megrendelni a 911 Turbo S Exclusive Series modellekhez. Az elöl 9×20, hátul 11,5×20 méretű keréktárcsák bruttó ára 15 232 euró, tehát körülbelül 4,7 millió forint.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.