Trópusi kincseskamra

Délkelet-Ázsia egyik kedvelt turistaparadicsomában, Thaiföldön is pezseg a Porsche-rajongók élete. Bangkokban rendszeresen találkozót adnak egymásnak a zuffenhauseni sportautók tulajdonosai. Erről mesélünk most röviden.

„Das Treffen”, magyarul „A Találkozó” néven rendezik Thaiföld legnagyobb Porsche összejövetelét. Az ország fővárosába már 1960 óta exportál járműveket a Porsche, így nem véletlen, hogy már több generáció vált a márka szerelmesévé. A tulajdonosok köre viszonylag szűk, ám ők rendkívül lojálisak kedvenc autómárkájukhoz.  Az utóbbi években egyébként Bangkokba is elért a „léghűtéses láz”. Egyre több klasszikus 911 tűnik fel az utakon. Az egyetlen, ami még hiányzott, egy nagy összejövetel, ahol megmutathatják egymásnak és a rajongóknak ezeket az autókat. A világ más Porsche találkozóit mintaként felhasználva, Sihabutr Xoomsai kezdte megszervezni Thaiföldön ezeket a rendezvényeket.

Ahol egy léghűtéses Porsche sportautó feltűnik, ott a vidámság sem várat sokat magára

A barátai körében csak Tenn néven ismert Xoomsai, saját bevallása szerint már gyerekkorában „megfertőződött” a Porsche iránti szenvedéllyel. „Gyerekkorom óta mindig volt valami a közelemben, ami a Porsche autóihoz kötődött. Az első Porsche, amelyet vezethettem apám egyik barátjának a 964-ese volt. Egy nap eljött hozzánk, a kezembe adta a kulcsokat, és kért valami italt. Soha nem felejtem el azt a napot. A hangot, az illatot és a „hátbarúgásként” érkező erőt. A legfontosabb dolog, amit azon a napon tanultam: a legjobb módja annak, hogy élvezz egy Porsche sportautót, az, ha megosztod másokkal. Azóta pontosan ezt próbálom tenni. Megosztani a szenvedélyemet a barátaimmal és más rajongókkal”- meséli Tenn az élményeit.

A típus, amely megalapozta Tenn szerelmét

Tenn végül 2016-ban döntött úgy, hogy belekezd egy találkozó megszervezésébe. Amikor megkérdezték őt, hogy inspirálta-e a kaliforniai Luftgekühlt találkozó, amelynek egyik atyja az autóversenyző Patrick Long, így felelt: „erős rajongói bázissal rendelkeznek Thaiföldön a léghűtéses Porschék, ám én olyan összejövetelt terveztem, ahol minden Porsche típus szívesen látott vendég.

Minden típus szívesen látott vendég a Das Treffenen

Első lépésként nevet kellett találni az eseménynek. Egyszerű, de mégis fülbemászó nevet akart neki. Ezért egy korábbi próbálkozás, az Rgruppe Treffen nevét rövidítette, így született a Das Treffen. És ez nagyon jól bevált. A Porsche Thaiföld és a thaiföldi Porsche klub is besegített a szervezésbe, így az első találkozón közel ezer autó jelent meg. A második alkalomra, 2017-ben pedig háromszázzal több jármű érkezett, ezzel Délkelet-Ázsia egyik legnagyobb találkozójává vált a Das Treffen.

Magyarországon például a Tíz Torony Túrán szoktak összegyűlni a márka rajongói

Rengeteg ritkaság is érkezett akkor. Többek között egy Martini matricás 918 Spyder, egy frissen restaurált 1972-es 911T, egy 944 kabró és egy 1973-as 911 RSR, méghozzá Gulf színekben. Tavaly egy 1960-as évjáratú 356 B volt a legidősebb jármű, de remélik, hogy a jövőben felbukkannak majd idősebbek is. A különlegességek megjelenése mellett azonban nagyon fontos célkitűzése a rendezvénynek, hogy új barátságok szülessenek, vagy épp a régi haverok újra találkozzanak. A lényeg, hogy egy nagy családdá kovácsolják az ország Porsche-rajongóit.

Követendő példa minden ország számára

Idén a Porsche hetvenedik születésnapja alkalmából valami igazán különlegesre készülnek Thaiföldön. Sőt, valószínűleg szerte a világon, úgyhogy minden Porsche rajongó figyelje a fejleményeket, mert nagyszerű ünnepi év áll előttünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.